CMC Karboksimetil Selüloz Ürün Açıklaması

CMC Karboksimetil selüloz suda çözülebilen bir selüloz türevidir. Bir avuç Karboksimetil selüloz bir kova suyu bal kıvamına getirebilir bu özelliği sayesinde birçok sektörde kıvam artırıcı hammadde olarak kullanılır. Çok az bir miktarda Karboksimetil Selüloz bile yüksek düzeylerde su kaybını kontrol edebilir. Ticari değerini arttıran özellikleri şöyle sıralanabilir;

Suyun akışkanlığını azaltması,

Sulu ortamda katıları süspansiyon halinde tutması,

Nem tutucu olması,

Yapıştırıcı ve bağlayıcı olmasıdır.

Suda çözülebilen bir kimyasal reaksiyonla üretilen selülozdan üretilir.

CMC Karboksimetil Selüloz Kullanım Alanları

Koyultma maddesi amacı ile

Hızlı çözünerek selülozik bir hale dönüştüğü için mükemmel bir su tutucu olarak

Soğuk suda hızlı çözündüğünden dolayı viskoziteyi* kontrol etmek için kullanılır. Su tutma kapasitesi için de kullanılır.

CMC Karboksimetil selüloz doğal pH’ı 8.25 iken ticari olarak daha iyi çözünmesi amacıyla 7-7,5 pH’ta üretilir. Ürünün pH’ı düşürüldükçe, çözünürlüğü de azalır, 4 ve altı pH’larda suda çözünmez hale gelir.

Sondaj borularına akıtılan sondaj çamurlarına uygun akışkanlık özelliği vermek, çamurun içine giren maddeleri yüzeye taşımak, çamurun su retensiyonunu sağlamak ve sondaj sıvılarının çevreye sızmasını önlemek için kullanılır. CMC Karboksimetil selüloz, bu amaç için kullanılan bir katkı maddesidir.

Sondaj faaliyetlerinde kullanılan CMC Karboksimetil selüloz

Sondaj hattındaki borulara akıtılan sondaj çamurlarına uygun viskoziteyi vermek ve standart akışkanlığı sağlamak, çamurun su retensiyonunu sağlamak, çamur bünyesinde bulunan yabancı maddeleri yüzeye taşımak ve son olarak kullanılan bu sondaj sıvılarının borulardan taşması ve sızmasını önlemek adına viskoziteyi azaltıcı veya viskozite arttırıcı CMC Karboksimetil selüloz kullanılır. API ve OCMA standartlarına uygundur

Kozmetik alanında kullanılan CMC Karboksimetil selüloz

Kıvamlaştıran, kıvam koruyan bunun yanında koku sabitleyip su bağlayıcı özelliği bulunan,

Tabaka oluşturucu, jelleştirici ve köpük arttırıcı olarak da kullanılır. Diş macunlarında, şampuanlarda, kremlerde, losyonlarda ve jel halindeki ürünlerde kullanımları mevcuttur.

Tıraş kremi , losyonlar, makyaj malzemeleri ,el kremi,  göz damlaları ,tablet bağlayıcıları , jel, merhemler, böcek öldürücü emülsiyonlar ,diş macunu gibi ürünlerde kullanılır.

Eczacılık sektöründe kullanılan CMC Karboksimetil selüloz

Göz damlaları için yağlandırıcı özelliği olan göz kurumasını engeller.

Kremlerde, merhemlerde ve diğer losyonlarda kıvamlaştırıcı, sabitleyici ve film oluşturucu olarak kullanılır

Dekorasyon alanında ise duvar kağıdı yapıştırıcılarında ve lateks yapıştırıcılarda koyulaştırıcı ve su tutucu olarak kullanılır.

 Seramikte ve camcılıkta desenlerin işlenmesinde ve kaplamacılıkta tutturucu, koyulaştırıcı, yağlayıcı ve yapıyı koruyucu olarak kullanılır.

Tekstilde kumaş üretiminde bağlayıcı ve kıvam koyulaştırıcı olarak kullanılır.

Kâğıt ve kağıt ürünlerinde, hamura eklenen CMC Karboksimetil selüloz, kağıdın sertliğini arttırmak için kullanılır. Kağıt yüzeylerine eklenerek, tutucu, yağa dirençli tabaka oluşturucu, gözenekli ve dalgalı yapıyı kontrol edici olarak kullanılır. Renkli kağıt üretiminde ise kullanılan boyaların su içeriğini korumada, kıvamını ve akışkanlığını kontrol etmede yardımcı olur.

Tütün endüstrisinde, sigara ve puro tütünün kağıda yapışmasını sağlayıcı olarak kullanılır.

Temizlik ürünlerinde kullanılan CMC Karboksimetil selüloz

Deterjan ve sabun

Kumaşların yıkanması sonucu kirlerin yeninden kumaşta toplanmasını önlemek amacı ile deterjan içinde girdiği reaksiyonlar sonucunda temizleme özelliğini arttırır.

Ayrıca toz deterjan kullanırken burada suyu tutma özelliği sayesinde daha çok su absorbe ederek temizleme sürecini güçlendirir.

Yıkama sonunda beyaz renkleri daha beyaz renk kumaşlara ise renk kazandıran bir özelliği vardır. CMC Karboksimetil selüloz kumaşlara daha yumuşak hale getirerek vücutta oluşabilecek tahriş oranını azaltıcı bir etkisi de vardır.

Sabun imalatında az miktarda kullanımı dahi yüksek kalitede bir ürün elde etmenizi sağlar.

Temizlik ürünlerinde; deterjan içeriklerinde kiri çözerek çamaşırlardan uzaklaştırmak ve beyaz yapıyı korumak için CMC Karboksimetil selüloz kullanılır.

Tekstil endüstrisinde kullanılan CMC Karboksimetil selüloz

Tekstil endüstrisi ürünlerinden olan sentetik ve pamuk ipliklerin çözeltilerinde yalnız veya nişasta veya sentetik gibi haşıl maddelerle CMC Karboksimetil selüloz birlikte kullanılır.

Kullanılan iplikler direncini arttırmak için selülozik ve aynı zamanda çözülebilen bir yapısı olması sebebiyle dokuma esnasında ipliklerin etrafında olan döküntü ve toz önleyici bir film oluşturur.

Boyama ve baskıda yüksek kalitenin önemi göz önüne alındığında, ASEL TN – 40 haşıl lama maddelerinin kumaştan sadece suyla yıkanıp çıkarılabilmesi ile etkili bir haşıl sökümü sağlar.

Boya endüstrisinde kullanılan CMC Karboksimetil selüloz

Farklı iki tür olarak bilinen toz ve likit boyaların stabil hallerinde iken CMC Karboksimetil selüloz eklenerek karışımdaki viskozite ve homojenliği salar.

 Çok az bir miktar kullanılan CMC Karboksimetil selüloz bile iyi oranda bir viskozite kontrolü sağlar. Miktar arttırıldığında ise viskozite artar ve elde edilen karışım daha homojen bir yapıya dönüşür.

Eklendiği boyaların duvara uygulandığı esnada yapışkanlık ve kir tutmayan özelliği olmasında dolayı daha temiz ve iyi bir görüntü oluşturur.

Tutkal ürününde kullanılan CMC Karboksimetil selüloz

Selüloz temelli ve suda eriyebilen polimer olmasında dolayı CMC Karboksimetil selüloz mükemmel bir film oluşturucusudur. Aynı zamanda bu özelliği sayesinde kağıt gibi selüloz maddeleri için iyi bir yapıştırıcı olma özelliğine sahiptir.

CMC Karboksimetil selüloz Bu özelliği sayesinde tek başına veya diğer maddeler ile beraber kullanıldığında üst düzey bir kağıt tutkalı olma özelliğine sahiptir.

CMC Carboxhymethly Cellulose

Gıda ürününde kullanılan CMC Karboksimetil selüloz

Reçel, krem peynir, marmelat, reçel, unlu mamuller, diyet içecek ve yiyecekler puding, dondurma gibi ürünlerde CMC Karboksimetil selüloz kullanılır

Seramik Endüstrisinde Kullanılan CMC Karboksimetil selüloz

%97 saflık düzeyindeki CMC Karboksimetil selüloz, teknik türün etil alkolle ekstraksiyonundan elde edilir. ASEL SY seramik, çini, kaynak elektrotu, puro, kurşun kalem, ayakkabı boyası ve araba cilaları gibi sanayi sektöründe geniş kullanım alanına sahiptir.

Cmc Karboksimetil selüloz etil alkol ekstraksiyonundan elde edilir. Seramik kaynak elektrodur puro kurşun kalem ayakkabı boyası seramik çini araba cilaları gibi sanayi alanında çok geniş bir kullanım alanında sahiptir.

Share this post:

About Us

We believe that its very light version & Simple, Creative & Flexible Design with Standards

Address
No:147, Kat:20, (Tower 2) , ilkbahar Mahallesi, Sinpaş Altın Oran, Altın Kuleler, 06680 ÇANKAYA/Çankaya/Ankara, Turkey
Telefon: 00903125147055
Faks: 00903125147081
E-Posta: [email protected]

Çalışma Saatleri

7/24 bizen destek alabilirsiniz.

  1. Monday-Friday: 9am to 5pm
  2. Saturday: 10am to 2pm
  3. Sunday: Closed
  4. Help Desk: Open 24/7